Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης: 2-1 | Η εκμετάλλευση της ατομικής ικανότητας κόντρα στη ροή του αγώνα, ήταν καθοριστική για την εξέλιξη της αναμέτρησης

ΑρχικηΚαταγραφη

Η Μπαρτσελόνα κατάφερε να επικρατήσει στο ντέρμπι απέναντι στη Ρεάλ, σε ένα παιχνίδι στο οποίο και οι δύο ομάδες είχαν τα δικά τους καλά διαστήματα και με παρόμοιους τακτικούς στόχους στην φάση άμυνας.

ΑΡΧΙΚΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

Καταγραφή1

Το ασύμμετρο 4-3-3 της Ρεάλ Μαδρίτης

Ο κ. Αντσελότι ξεκίνησε με ένα ασύμμετρο αλλά και ευέλικτο σχηματισμό, ο οποίος στη φάση άμυνας ήταν περισσότερο ένα 4-4-2, ενώ στη φάση επίθεσης μετατρέπονταν σε 4-3-3. Ο κύριος παίκτης που καθόριζε αυτή την ασυμμετρία ήταν ο Μπέιλ στα δεξιά, σε συνεργασία βέβαια με τους υπόλοιπους μέσους και επιθετικούς. Έτσι λοιπόν στη φάση άμυνας ο Ίσκο μετατοπίζονταν πλάγια αριστερά για να καλύπτει την παθητική άμυνα του Ρονάλντο, με παράλληλη μετατόπιση των Κρόος και Μόντριτς και τον Μπέιλ να γίνεται δεξιός μέσος.

Καταγραφή2

Το ενδιαφέρον επίσης σε αυτή την φάση, ήταν η τοποθέτηση των δύο μπροστινών με τον Ρονάλντο να κινείται καθαρά στα αριστερά και τον Μπενζεμά σαν κεντρικός επιθετικός. Ο στόχος του κ. Αντσελότι διπλός: α) από την μία να ενισχύσει την αριστερή του πλευρά στη φάση άμυνας, με στόχο να εμποδίσει την ανάπτυξη της Μπαρτσελόνα από την πλευρά των Άλβες και Μέσι, οδηγώντας τους γηπεδούχους να ξεκινήσουν την ανάπτυξη τους από την άλλη πλευρά με τους Ματιέ, Άλμπα και Νεϊμάρ και β) μεταφέροντας την μπάλα από την πλευρά εκείνη να ασκήσει καλύτερη πίεση με τους Μπέιλ, Μόντριτς, Κρόος, Καρβαχάλ και Πέπε με στόχο στην επανάκτηση της μπάλας, την εκμετάλλευση του χώρου από τον ταχύτατο Μπειλ και σε συνδυασμό πάντα με τους Ρονάλντο και Μπενζεμά.

Λόγω του ότι οι Ρονάλντο και Μπενζεμά ήταν παθητικοί στην άμυνα τους, όταν ο Μασεράνο έπαιρνε την μπάλα, ανέβαινε ο Κρόος να τον πιέσει με τον Μόντριτς να κλείνει ακόμη πιο μέσα στην κάλυψη του και τον Μπέιλ να έρχεται πιο εσωτερικά. Το ίδιο έγινε και στις 1-2 περιπτώσεις στις οποίες ο Πικέ προσπάθησε να βγάλει υπεραριθμία κατεβάζοντας την μπάλα από πίσω.

Καταγραφή3

Στις περιπτώσεις στις οποίες η μπάλα πήγαινε στα πόδια των Μέσι και Νεϊμάρ στα πλάγια, οι Μαρτσέλο και Καρβαχάλ είχαν στόχο να τους οδηγήσουν προς τα μέσα, εκεί οπού έρχονταν οι βοήθειες από τους Ίσκο και Κρόος από την μία πλευρά και Μόντρις, Κρόος, Μπέιλ από την άλλη.

Καταγραφή4

Η Ρεάλ λειτούργησε καλά και χωρίς να κινδυνεύσει εκτός από την φάση στο 3’ (στην οποία ο Ινιέστα βγήκε στην πλάτη της άμυνας της και την παράλληλη σέντρα του δεν εκμεταλλεύτηκαν Σουάρεζ και Ράκιτιτς). Βρέθηκε όμως πίσω στο σκορ από την στατική φάση με την κεφαλιά του Ματιέ, ύστερα από ένα άσκοπο φάουλ του Πέπε πάνω στον Σουάρεζ. Από εκείνο το σημείο και μετά και μέχρι το τέλος του ημιχρόνου οι φιλοξενούμενοι ανέβασαν ακόμη περισσότερο την απόδοση τους εφάρμοσαν απόλυτα το πλάνο τους δεν απειλήθηκαν, ενώ εκτός από την ισοφάριση δημιούργησαν και τις προϋποθέσεις να ανατρέψουν το σκορ.

Επιθετικά ο Αντσελότι ήθελε να χτυπήσει στην εκδήλωση γρήγορων επιθέσεων στη φάση της μετάβασης με πρωτεύοντα η δευτερεύοντα αιφνιδιασμό, όπως επίσης και με εφαρμογή συνδυαστικού παιχνιδιού, στο οποίο ο Ρονάλντο κατά πρώτο λόγο και ο Μπενζεμά κατά δεύτερο κινούνταν στους ελεύθερους χώρους με τον Μπέιλ στα δεξιά, τον εξαιρετικό Μόντριτς να βοηθάει πολύ στην σωστή γρήγορη πρώτη πάσα (και στην κυκλοφορία γενικά) και τους Ίσκο και Μαρτσέλο να στηρίζουν τον Ρονάλντο βγάζοντας έντονη επιθετικότητα από την πλευρά μέσα και αριστερά.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έρθει η ισοφάριση με έναν δευτερεύοντα αιφνιδιασμό (μετά από κόρνερ της Μπάρτσα) και με μία εξαιρετική συνεργασία των Μόντρις, Μπενζεμά και Ρονάλντο και εκμετάλλευση του τρίτου παίκτη.

Καταγραφή5

Καθοριστική για την εξέλιξη της αναμέτρησης ήταν η χαμένη ευκαιρία με το πλασέ του Μπέιλ στο 43’.

Μπαρτσελόνα

O Λουίς Ενρίκε ξεκίνησε με τον συνήθη σχηματισμό (4-3-3) αλλά και αρχικό σχήμα. Και αυτός στην φάση της άμυνας παρουσίαζε μια ανάλογη ιδιαιτερότητα με τον Ράκιτιτς να κλείνει προς τα δεξιά, να μετατοπίζονται επίσης οι Μασεράνο και Ινιέστα και ο Νεϊμάρ να χαμηλώνει αρκετά σαν αριστερός μέσος, με τους Μέσι στα δεξιά και στην κορυφή ο Σουάρεζ.

Καταγραφή6

Και εδώ ο στόχος ήταν ανάλογος, να δημιουργηθεί δηλαδή μια δυνατή πλευρά και να περιοριστεί η ανάπτυξη από τα αριστερά της Ρεάλ (με τον επιθετικογενή Μαρτσέλο και τους Ρονάλντο και Ίσκο) και να ξεκινήσει η ανάπτυξη από τους Πέπε (ο οποίος υστερεί σε σχέση με τον Ράμος) Καρβαχάλ, θεωρώντας ότι και o Μπέιλ είναι λιγότερο επικίνδυνος στη φάση κτισίματος της επίθεσης.

Επιθετικά η Μπαρτσελόνα στόχευε περισσότερο στην ανάπτυξη της μέσω ενός παιχνιδιού θέσεων και όχι ενός συνδυαστικού παιχνιδιού με κίνηση και αλλαγές θέσεων. Ήθελε δηλαδή να κυκλοφορήσει την μπάλα και να τη μεταφέρει στους Μέσι και Νεϊμάρ οι οποίοι έπαιρναν το πλάτος του γηπέδου και αυτοί να πάρουν προσπάθειες είτε στο 1v1, είτε προκαλώντας με οδήγημα τον αντίπαλο και παίρνοντας πάνω τους τον/ους αντίπαλο/ους ούτως ώστε να δημιουργήσουν αμυντική ανισσοροπία και να πασάρουν σε ελεύθερο παίκτη. Από την τριάδα των μέσων, μόνο ο Ινιέστα έβγαλε κίνηση κάποιες φορές στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας με τους Ράκιτις και Μασεράνο να βοηθούν περισσότερο στην κυκλοφορία με το να δίνουν συνεχή στήριξη στον κάτοχο της μπάλας. Επίσης ο τακτικός σχεδιασμός της Ρεάλ που αναφέραμε περιόρισε κατά πολύ την επιθετικότητα του Άλβες (και με τον Ρονάλντο στην πλευρά του).

2ο Ημίχρονο

Με τον ίδιο τρόπο ξεκίνησε και το δεύτερο μέρος με την Ρεάλ να ελέγχει το ματς και να έρχεται κοντά στο δεύτερο γκολ με τον Μπενζεμά στο 49’ και με την καθοριστική φάση που άλλαξε την ροή του παιχνιδιού να γίνεται στο 56’. Σίγουρα οι σχηματισμοί, οι τακτικές και οι στρατηγικές είναι πολύ σημαντικές για την τελική έκβαση μιας αναμέτρησης, αλλά το γκολ του Σουάρεζ έρχεται να μας υπενθυμίσει τον πολύ σημαντικό παράγοντα της ατομικής ποιότητας και ικανότητας η οποία μπορεί να είναι καθοριστική σε έναν αγώνα. Ο Σουάρεζ κάνει μια παγκόσμιας κλάσης κατευθυνόμενη υποδοχή, η οποία του δίνει την δυνατότητα να τελειώσει την φάση με την δεύτερη επαφή, εκμεταλλευόμενος βέβαια την αρχική κακή τοποθέτηση της άμυνας της Ρεάλ και ειδικότερα του Πέπε.

Το γκολ έδωσε ηρεμία και αυτοπεποίθηση και από εκείνο το σημείο και μετά η Μπαρτσελόνα κυριάρχησε στο παιχνίδι. Σημαντικό σε αυτό το γεγονός ότι ο Μέσι κινήθηκε πολλές φορές προς τα μέσα για να παίρνει μπάλες στην πλάτη των Κρόος και Μόντριτς δημιουργώντας καταστάσεις 3v2 (ή 3v3) μαζί με τους Νεϊμάρ και Σουάρεζ έναντι των δύο κεντρικών αμυντικών Πέπε και Ράμος.

Καταγραφή7

Ο Νεϊμάρ επίσης να κλείνει πολλές φορές προς τα μέσα (ένα-δύο με τρίτο παίκτη) και να υποστηρίζει τον Σουάρεζ σε πάσα μεσαίου παίκτη, δημιουργώντας επίσης αμυντική ανισσοροπία στη Ρεάλ.

Καταγραφή8

Οι αντίθετες εσωτερικές κινήσεις των Μέσι και Νεϊμάρ τους έδωσε την δυνατότητα να βγάλουν μεγαλύτερη επιθετικότητα και να εκμεταλλευτούν την ατομική τους ικανότητα.

Η Ρεάλ δεν κατάφερε να ξαναμπεί ποτέ στο παιχνίδι και ούτε να βγάλει την αμυντική συνοχή και την πίεση του πρώτου μέρους, λόγω και της εμφανούς κόπωσης των σημαντικών μέχρι εκείνη την στιγμή Κρόος και Μόντριτς, η οποία γινόταν πολύ πιο εμφανής όταν ο Μπέιλ έμενε πολλές φορές ψηλά σε ένα καθαρό 4-3-3. Έτσι η ασυγχρόνιστη πίεση και οι αποστάσεις που είχαν οι παίκτες της, βοήθησαν την Μπαρτσελόνα να κυκλοφορήσει την μπάλα καλύτερα και να την περάσει ευκολότερα στις πλάτες των μεσαίων, βγάζοντας με τις κινήσεις που προαναφέραμε πολλές τελικές προσπάθειες. Όλες οι αλλαγές και των δύο προπονητών ήταν περισσότερο προσώπων χωρίς να αλλάξει κάτι σε σχηματισμούς και τεχνικούς συσχετισμούς.

Συμπέρασμα

Το σημαντικό γκολ του Σουάρεζ σε ένα χρονικό σημείο στο οποίο η Ρεάλ έλεγχε απόλυτα το παιχνίδι, όπως επίσης και το γεγονός ότι οι φιλοξενούμενοι δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν το δικό τους καλό μισάωρο στον αγώνα, ήταν καθοριστικά για την τελική έκβαση της αναμέτρησης. Σε ένα μεγάλο ντέρμπι στο οποίο η εξέλιξη στο τέλος αδικεί ως προς την έκταση του σκορ τους γηπεδούχους.

Του Μιχάλη Τσοκακτσίδη

Πηγή: SoccerTeamTactics