Μπάγερν Μονάχου – Μπαρτσελόνα: 3-2 | Τέλος στις ελπίδες της Μπάγερν από τη γρήγορη ισοφάριση

2246504_w2

Μετά την νίκη της με 3-0 στον πρώτο αγώνα, η Μπαρτσελόνα είχε μάλλον εύκολο έργο απέναντι στην Μπάγερν στο Alianz Arena. Το γρήγορο γκολ του Μπενατιά στο 7ο λεπτό έδωσε ενδιαφέρον στην αναμέτρηση. Ωστόσο ο Νεϊμάρ έβαλε τέλος στις όποιες ελπίδες της Μπάγερν σκοράροντας μερικά λεπτά αργότερα.

Καταγραφή

1ο Ημίχρονο: Η Μπάγερν ξεκίνησε με γρήγορο γκολ αλλά η ποιότητα των παικτών της Μπάρτσα και τα λάθη της Μπάγερν έδωσαν το προβάδισμα στους Καταλανούς

Μπάγερν: Η Μπάγερν ξεκίνησε με 4-3-1-2 που ήταν και το plan B του Γκουαρδιόλα κατά το πρώτο ματς. Παρά το γεγονός ότι οι Βαυαροί ξεκίνησαν με την ίδια ενδεκάδα, υπήρχαν αρκετές εσωτερικές αλλαγές. Ο Μίλερ ήταν στην κορυφή του ρόμβου ενώ ο Σβάινσταϊγκερ και ο Τιάγκο αριστερά και δεξιά αντίστοιχα. Ο Αλόνσο ήταν ο αμυντικός μέσος. Ο Λεβαντόφσκι ήταν ο ένας από τους δύο επιθετικούς ενώ έκπληξη ήταν η τοποθέτηση του Λαμ σε θέση δεύτερου επιθετικού δεξιά μπροστά σε έναν ρόλο που είχε ο Μίλερ στον πρώτο αγώνα.

Ο Μπενατιά ήταν ο αριστερός κεντρικός αμυντικός ενώ ο Μπόατενγκ ο δεξιός. Ο Μπερνάτ ήταν τοποθετημένος στο αριστερό άκρο και ο Ραφίνια στο δεξί. Η τοποθέτηση του Μπενατιά αριστερά και στον χώρο δράσης του Μέσι, είχε να κάνει με την ‘’φύλαξη’’ του Αργεντινού. Ο Γκυαρδιόλα ήθελε να αποφύγει καταστάσεις 1 ν 1 του Μέσι με τον δυνατό αλλά αργό Μπόατενγκ, όπως αυτή στο δεύτερο γκολ της Μπάρτσα της Camp Nou.

Μπαρτσελόνα: Η Μπαρτσελόνα ξεκίνησε επίσης με την ενδεκάδα του πρώτου αγώνα και το σύνηθες 4-3-3.

Όσον αφορά την αλληλεπίδραση (match up) των σχηματισμών, η Μπάγερν διατηρούσε μια αριθμητική υπεροχή στην μεσαία γραμμή με 4 ν 3, ενώ και στα μετόπισθεν είχε ένα επιπλέον παίκτη (4 ν 3). Η Μπαρτσελόνα είχε δύο παίκτες παραπάνω στα μετόπισθεν της.

Καταγραφή2

Από την αρχή η Μπάγερν επιχείρησε να πάρει τον έλεγχο εφαρμόζοντας πίεση ψηλά και διατηρώντας την κατοχή. Για να επιτύχει το πρώτο (πίεση) πολλοί παίκτες της Μπάγερν βρίσκονταν ψηλά και ο Τερ Στέγκεν αναγκάστηκε αρκετές φορές να κάνει μακρινή μεταβίβαση. Ο Λεβαντόφσκι ήταν πάνω στον Πικέ, ενώ ο Λαμ είχε να κάνει με δύο παίκτες στα αριστερά, τους Μασεράνο και Άλμπα. Ο Γκουαρδιόλα έδωσε περισσότερο χρόνο με την μπάλα στον Αργεντινό αμυντικό, ενώ μόλις ο καλύτερα τεχνικά καταρτισμένος Πικέ υποδέχονταν, βρίσκονταν αμέσως υπό την πίεση του Λεβαντόφσκι.

Καταγραφή3

Η Μπάγερν αντιμετώπισε τον Άλβες με εναλλακτικές επιλογές κατά το pressing. Όταν ο πλάγιος μπακ της Μπαρτσελόνα ήταν σε προωθημένη θέση τις περισσότερες φορές ο Μπερνάτ ήταν αυτός που κινήθηκε να τον περιορίσει. Όταν δε ήταν χαμηλά, αυτός που αναλάμβανε το μαρκάρισμα του ήταν ο Σβάινστάϊγκερ. Ο παίκτης κλειδί σε αυτήν την αντίδραση ήταν ο Αλόνσο που τοποθετούνταν ανάλογα. Έτσι όταν ο Μπερνάτ μετατοπίζονταν σε προωθημένη θέση, ο μέσος της Μπάγερν κατέβαινε χαμηλά για να καλύψει οποιοδήποτε πιθανό κενό και να διατηρήσει την αριθμητική υπεροχή (4 ν 3) στα μετόπισθεν.

Καταγραφή4

Από την άλλη όταν ο Σβάινσταϊγκερ κινούνταν σε προωθημένη θέση για να περιορίσει τον Άλβες, ο Αλόνσο μετατοπίζονταν κοντά στον Ράκιτιτς (που έμενε ελεύθερος) με σκοπό να αναλάβει το μαρκάρισμα του.

Καταγραφή4

Καταγραφή6

Αυτή η αντίδραση λάμβανε χώρα και σε καταστάσεις εκτός pressing με τον Αλόνσο να είναι ο παίκτης που παρείχε ασφάλεια.

Κατά την φάση της επίθεσης, η γηπεδούχος επιδίωκε να εκμεταλλευτεί την αριθμητική υπεροχή τόσο στα μετόπισθεν όσο και στην μεσαία γραμμή, ώστε να αναπτυχθεί από την άμυνα και να προωθήσει την μπάλα. Ο Αλόνσο ήταν τις περισσότερες φορές ελεύθερος, ενώ και ο Τιάγκο κατέβαινε χαμηλά πολλές φορές για να παράσχει βοήθεια. Η μετατόπιση αυτή δημιουργούσε ένα τετράγωνο στην μεσαία γραμμή καθώς ο Μίλερ μετατοπίζονταν προς τα δεξιά και ο Σβάινσταϊγκερ ανέβαινε ψηλότερα στα αριστερά. Οι δυο αυτοί παίκτες επιδίωκαν να εκμεταλλευτούν τον διαθέσιμο χώρο δεξιά και αριστερά από τον Μπουσκέτς.

Καταγραφή7

Καταγραφή8

Επιπλέον ο Ραφίνια (όπως φαίνεται και στην παραπάνω εικόνα), σε αρκετές περιπτώσεις συνέκλινε προς τον άξονα είτε χαμηλά είτε ψηλότερα και μεταξύ των γραμμών ώστε να παράσχει μια επιπλέον επιλογή για πάσα.

Καταγραφή9

Κατά την ανάπτυξη από την άμυνα η Μπάγερν επιχείρησε να έχει πολλούς παίκτες μεταξύ της αμυντικής και της μεσαίας γραμμής (τουλάχιστον δύο μέσους) με δύο στόχους: α) είτε να περάσει την μπάλα σε έναν από τους μέσους, ώστε ο τελευταίος να γυρίσει και να κάνει μια τελική πάσα ή σουτ προς την εστία (όπως στην περίπτωση του Σβάινσταϊγκερ στο 13ο λεπτό, που υποδέχτηκε γύρισε και σούταρε),

Καταγραφή10

Καταγραφή11

είτε, β) στις περιπτώσεις που η μπάλα μεταβιβάζονταν άμεσα σε κάποιον από τους επιθετικούς, οι μέσοι να μπορούν να παράσχουν γρήγορα υποστήριξη, να υποδεχτούν πιθανή πίσω πάσα και να σουτάρουν ή να κάνουν την τελική πάσα όπως έκανε ο Μίλερ στην συνεργασία με Λαμ και Λεβαντόφσκι.

Καταγραφή12

Η Μπαρτσελόνα από την άλλη δεν έδειξε μεγάλη διάθεση να ασκήσει πίεση ψηλά, άλλα περίμενε τον αντίπαλο κυρίως στο μεσαίο 1/3 ή ακόμη χαμηλότερα. Ο σχηματισμός τους έμοιαζε περισσότερο με 4-5-1 καθώς ο Μπουσκέτς βρίσκονταν τις περισσότερες φορές στην ίδια ευθεία με τους Ινιέστα και Ράκιτιτς.

Καταγραφή13

Καταγραφή14

Αυτό πιθανόν γίνονταν ώστε ο αμυντικός μέσος της Μπαρτσελόνα να βρίσκεται κοντά στον ελεύθερο από μαρκάρισμα Αλόνσο και να τον περιορίζει, καθώς ο αμυντικός μέσος της Μπάγερν συνήθιζε να τοποθετείται είτε στον άξονα είτε προς τα αριστερά (όταν ο Τιάγκο κατέβαινε χαμηλά).

Καταγραφή15

Στις περιπτώσεις που ο Αλόνσο ήταν στα αριστερά, o Ράκιτιτς ήταν αυτός που ανέβαινε ψηλότερα για να τον περιορίσει. Ωστόσο υπήρχαν περιπτώσεις που ο Σουάρεζ κατέβαινε χαμηλά για να βάλει τον Αλόνσο στην σκιά του και να εμποδίσει την άμεση πάσα προς αυτόν από τους αμυντικούς,

Καταγραφή16

(μικρές αποστάσεις μεταξύ των παικτών) όσο και να δημιουργήσει ένα συμπαγές μπλοκ με την αμυντική γραμμή. Με την διατήρηση της συνοχής επιδίωξαν να εμποδίσουν τις πάσες προς τους παίκτες μεταξύ των γραμμών, ενώ με την δημιουργία συμπαγούς μπλοκ μπορούσαν να οπισθοχωρήσουν άμεσα και να περιορίσουν τον παίκτη που θα υποδέχονταν μια πάσα στην πλάτη τους. Κατά την ανάπτυξη από την άμυνα η Μπαρτσελόνα εκμεταλλεύτηκε την αριθμητική υπεροχή (2 ν 1) στα αριστερά της και στην συνέχεια επιδίωξε να μεταφέρει την μπάλα στην απέναντι πλευρά εκμεταλλευόμενη την έλλειψη πλάτους του σχηματισμού (4-3-1-2) της Μπάγερν,

Καταγραφή17

που δημιουργούνταν από την προωθημένη θέση του Μπερνάτ, καθώς η απομάκρυνση του τελευταίου από τον χώρο ευθύνης είχε ως αποτέλεσμα να μεγαλώνουν οι αποστάσεις μεταξύ των παικτών. Αυτό ήταν κάτι που η Μπάγερν επιχείρησε να κάνει κατά το πρώτο παιχνίδι, επιδιώκοντας να απομακρύνει τον Άλβες από τον χώρο ευθύνης του. Η εκμετάλλευση των κενών πραγματοποιήθηκε αρκετές φορές με επιτυχία μέσω των συγχρονισμένων κινήσεων του Ράκιτιτς.

Καταγραφή18

Καταγραφή19

Καταγραφή20

Ο Ράκιτιτς σε μια τέτοια κατάσταση έφτασε κοντά στο να σκοράρει στα πρώτα λεπτά, μετά την έξοχη πάσα του Άλβες και παρά το γεγονός ότι ο Αλόνσο επιδίωξε να καλύψει το κενό από την μετατόπιση του Μπερνάτ.

Καταγραφή21

Το γρήγορο γκολ του Μπενατιά μετά από κόρνερ προσέθεσε ενδιαφέρον στην αναμέτρηση αλλά η ισοφάριση ήρθε γρήγορα και οι παίκτες της Μπάγερν συνειδητοποίησαν ότι η πρόκριση ήταν μάλλον αδύνατη. Συγκεκριμένα στο γκολ της ισοφάρισης η Μπάγερν επιδίωξε να κρατήσει ψηλά την γραμμή άμυνας της, ώστε να διατηρήσει συμπαγή σχηματισμό. Όμως ο Σουάρεζ με μια καλά συγχρονισμένη κίνηση και παρά το γεγονός ότι ο διάδρομος μεταβίβασης ήταν πολύ στενός, μπόρεσε να δεχτεί μια ποιοτική τελική πάσα από τον Μέσι. Ο Ουρουγουανός προχώρησε και την κατάλληλη στιγμή μεταβίβασε παράλληλα στον Νεϊμάρ που σκόραρε ένα από τα πιο εύκολα γκολ της καριέρας του.

Καταγραφή22

Το δεύτερο γκολ ήρθε μετά από την λάθος εκτίμηση του Μπενατιά που κινήθηκε μπροστά να περιορίσει τον Μέσι, μετά την μακρινή πάσα του Μασεράνο, και παρά το γεγονός ότι ούτε ο Μπερνάτ ούτε ο Μπόατενγκ, ήταν σε θέσεις για να παράσχουν άμεσα κάλυψη. Η κίνηση όμως αυτή άφησε ελεύθερο από μαρκάρισμα τον Σουάρεζ και η κεφαλιά πάσα του Μέσι έστειλε την μπάλα στον διάδρομο κίνησης του. Ο Ουρουγουανός σε μια παρόμοια προσπάθεια με αυτή κατά το πρώτο γκολ, πάσαρε στον Νεϊμάρ που έβαλε την Μπαρτσελόνα σε θέση οδηγού.

Καταγραφή23

Μετά το δεύτερο γκολ της Μπάρτσα η Μπάγερν άσκησε μεγαλύτερη πίεση γύρω από την περιοχή και έχασε τρεις καλές ευκαιρίες να ισοφαρίσει, ωστόσο τίποτα δεν άλλαξε μέχρι την λήξη του ημιχρόνου.

2ο Ημίχρονο: Η Μπάγερν είχε ισχυρότερο κίνητρο από την Μπαρτσελόνα

Ο Γκουαρδιόλα ξεκίνησε το δεύτερο με κάποιες εσωτερικές αλλαγές χωρίς όμως να αλλάξει σχηματισμό. Ο Μίλερ τοποθετήθηκε δεξιά και μπροστά στην θέση του Λαμ που δεν είχε ιδιαίτερη συνεισφορά κατά το πρώτο ημίχρονο. Ο τελευταίος τοποθετήθηκε σε θέση δεξιού μέσου ενώ ο Τιάγκο μεταφέρθηκε στα αριστερά. Ο Σβάινσταϊγκερ μετατοπίστηκε στην κορυφή του ρόμβου. Ωστόσο ο σχηματισμός αυτός ήταν πολύ ευέλικτος καθώς οι παίκτες άλλαζαν συχνά θέσεις.

Καταγραφή24

Ο σκοπός της Μπάγερν ήταν να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση μπροστά. Έτσι ο Σβάινσταϊγκερ σε αρκετές περιπτώσεις κινήθηκε μπροστά να περιορίσει τον Μασεράνο και να εκμηδενίσει την υπεραριθμία (2 ν 1) της Μπαρτσελόνα στα δεξιά 2 v 1. Την ίδια στιγμή οι άλλοι μέσοι μετατοπίζονταν σε μορφή αλυσίδας ώστε να μην αφήσουν πιθανό αποδέκτη της μπάλας χωρίς μαρκάρισμα.
Καταγραφή25

Από την άλλη ο Ενρίκε αντικατέστησε τον Σουάρεζ με τον Πέδρο και τοποθέτησε τον Μέσι στην κορυφή ενώ ο Πέδρο ήταν στα δεξιά.

Καθώς κατά την ανάπτυξη από την άμυνα ο Αλόνσο κατέβαινε αρκετές φορές χαμηλά για να δημιουργήσει τριάδα, ο Ινιέστα ανέβαινε ψηλά για να αντιπαρέλθει και ο σχηματισμός της Μπαρτσελόνα έμοιαζε με 4-4-2.

Καταγραφή26

Πηγαίνοντας πάλι πίσω στο pressing της Μπάγερν, το ανέβασμα του Σβάινσταϊγκερ για να περιορίσει τον Μασεράνο είχε ως αποτέλεσμα περισσότερη πίεση για την γηπεδούχο και η Μπάρτσα εξαναγκάστηκε σε μακρινές μεταβιβάσεις. Η ομάδα του Γκουαρδιόλα ήταν επίσης πολύ καλή κατά την αρνητική μετάβαση (όταν χάνονταν η κατοχή), με άμεση πίεση στον νέο κάτοχο της μπάλας. Αυτό την βοήθησε να διατηρήσει περισσότερη ώρα την κατοχή της μπάλας και να ασκήσει περισσότερη πίεση γύρω από την περιοχή της Μπαρτσελόνα. Κατόρθωσε μάλιστα να ισοφαρίσει όταν ο Λεβαντόφσκι υποδέχτηκε την μπάλα έξω από την περιοχή και αφού απέφυγε τον Μασεράνο, σούταρε εύστοχα. Ο Γκουαρδιόλα άλλαξε τον Λαμ με τον Ρόντε χωρίς όμως να αλλάξει κάτι στον σχηματισμό. Η Μπάγερν συνέχισε να ελέγχει τον ρυθμό και να δημιουργεί ευκαιρίες. Δεκαπέντε λεπτά αργότερα ο Μίλερ έκανε το 3-2. Λίγο πριν ο Ενρίκε είχε αλλάξει τον Ράκιτιτς με τον Ματιέ και αφού πέρασε τον Μασεράνο στην μεσαία γραμμή άλλαξε τον σχηματισμό σε ένα πιο αμυντικό 4-1-4-1, με τον Πέδρο στην κορυφή.

Καταγραφή27

Η Μπάγερν κατά το δεύτερο ήταν πολύ καλή στο να παράσχει άμεση υποστήριξη στους επιθετικούς και πραγματοποίησε αρκετές τελικές προσπάθειες.

Καταγραφή28

Στο ίδιο διάστημα η Μπαετσελόνα έδειξε πως δεν είχε κίνητρο και παρά το γεγονός ότι είχε διαθέσιμους χώρους προς εκμετάλλευση, δεν κατάφερε να κάνει πάνω από μια τελική προσπάθεια.

Συμπέρασμα

Η άμεση ισοφάριση από τον Νεϊμάρ έδωσε πρόωρο τέλος στον αγώνα. Η Μπάγερν ήταν καλύτερη σε σχέση με το πρώτο ματς όσον αφορά την υποστήριξη στους επιθετικούς και σε συνδυασμό με την διατήρηση της κατοχής στην μεσαία γραμμή μπόρεσε να δημιουργήσει αρκετές φάσεις. Ωστόσο η ποιότητα των παικτών της Μπαρτσελόνα (1ο γκολ) και τα λάθη των αμυντικών (2ο γκολ) έδιωξαν την πίεση από το γρήγορο γκολ του Μπενατιά στο 7ο λεπτό. Μετά από αυτό η Μπάρτσα δεν είχε κίνητρο ενώ η Μπάγερν ενδιαφέρθηκε περισσότερο για τον αγώνα με αποτέλεσμα να πετύχει μια νίκη γοήτρου.

Του Θάνου Τερζή

Πηγή: SoccerTeamTactics