Προπόνηση Ρεάλ Μαδρίτης | Συνδυαστικό παιχνίδι μετά από αλλαγή παιχνιδιού και εσωτερική υποστήριξη των πλάγιων επιθετικών

2352404_w2

Η άσκηση επιθετικής τακτικής των «μερένχες» σχεδιάστηκε με βάση τις τακτικές καταστάσεις που παρουσιάστηκαν στις αναμετρήσεις της Primera Division, του Copa Del Rey και του Champions League αποβλέποντας στο συνδυαστικό παιχνίδι μετά από αλλαγή της κατεύθυνσης του παιχνιδιού και τη δημιουργία υπεραριθμίας με εσωτερική υποστήριξη των πλάγιων επιθετικών.

TacticsManager_6-3-2016_21-31-41

ΣΤΟΧΟΣ: Συνδυαστικό παιχνίδι και γρήγορη τελική μεταβίβαση μετά από αλλαγή της κατεύθυνσης του παιχνιδιού και δημιουργία υπεραριθμίας με εσωτερική υποστήριξη των πλάγιων επιθετικών.

  • Παίκτες 8 + 1 τερματοφύλακας
  • Στο μισό γήπεδο

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Χρησιμοποιούμε το μισό γήπεδο με μια κανονική εστία και στο τελευταίο τρίτο σχηματίζουμε ζώνες όπως φαίνεται στο σχήμα. Οι πλάγιοι αμυντικοί αγωνίζονται μόνο στις πλαϊνές ζώνες, με τους πλάγιους επιθετικούς να δικαιούνται να εισέλθουν τόσο εντός της κεντρικής όσο εντός και της επιθετικής ζώνης, ενώ οι υπόλοιποι παρατάσσονται στην κεντρική ζώνη και σε σχηματισμό 1-2-2-1 από το 1-4-3-3 της Ρεάλ Μαδρίτης με τα 6 ομοιώματα στη διάταξη του αντιπάλου.

Η άσκηση ξεκινάει με την ομάδα με τα χρώματα των «μερένχες» να αλλάζει την κατεύθυνση του παιχνιδιού, με 5 μεταβιβάσεις από την πλαϊνή ζώνη που έχει μεταβιβάσει ο coach και κατόπιν να εκδηλώνει επίθεση με αλλαγή ρυθμού και μετά από εσωτερική υποστήριξη των πλάγιων επιθετικών για την εκεί δημιουργία υπεραριθμίας, πάντα μέσα από συνεργασίες “1-2” και “1-3” (με την υποστήριξη τρίτου παίκτη μετά από εσωτερικό όβερλαπ όσον αφορά τη δεύτερη περίπτωση) και τη διενέργεια σουτ να γίνεται μετά από 5 μεταβιβάσεις μάξιμουμ αποκλειστικά εντός της μεγάλης περιοχής.

Σε περίπτωση που δεν προκύψει διάδρομος μεταβίβασης τότε υποστηρίζεται το παιχνίδι από τις πτέρυγες, με τους πλάγιους αμυντικούς να επιχειρούν χαμηλή ή ψηλή σέντρα μετά από πλευρικό όβερλαπ.

Σχόλιο: Εντός της κεντρικής ζώνης και συγκεκριμένα στις επιμέρους περιοχές, απαγορεύονται οι μεταβιβάσεις στην ίδια οριζόντια ή κάθετη ζώνη, αντιθέτως επιτρέπονται μόνο οι διαγώνιες από ζώνη σε ζώνη, με τους εσωτερικούς μέσους να απολαμβάνουν απεριόριστη ελευθερία βούλησης όσον αφορά τις μεγάλες μεταβιβάσεις στις πλαϊνές ζώνες, αλλά και τους πλάγιους επιθετικούς επίσης να έχουν το ελεύθερο για διενέργεια σουτ εκτός της μεγάλης περιοχής, αν μετά από συνδυαστικό παιχνίδι δεν έχει επιτευχθεί η προώθηση τους στην επιθετική ζώνη.   

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

  • Ποιότητα στις μεταβιβάσεις
  • Δημιουργία και εκμετάλλευση των κενών χώρων
  • Ταχύτητα ως προς τη λήψη απόφασης και την εκτέλεση (αναλόγως την εκτέλεση της άσκησης θέτουμε ως περιορισμό 3 δευτερόλεπτα μάξιμουμ κατοχή μπάλας ο εκάστοτε παίκτης)
  • Προσφορά στηριγμάτων
  • Συγχρονισμός στις κινήσεις
  • Εκτέλεση ξεμαρκαρίσματος
  • Επικοινωνία

Του Παναγιώτη Παλιούρα