Προπόνηση Μπάγερν Μονάχου | Παιχνίδι 6v4 + 2ΤΦ με «κτίσιμο» του παιχνιδιού και μεταφορά της μπάλας στις πτέρυγες, για τη διενέργεια σουτ μετά από αλλαγή της κατεύθυνσης του παιχνιδιού και συνδυαστικό παιχνίδι.

2447330_w1

Η προπόνηση επίθεσης των Βαυαρών σχεδιάστηκε με βάση τις τακτικές καταστάσεις που παρουσιάστηκαν στις αναμετρήσεις της Bundesliga, του DFB-Pokal και του Uefa Champions League αποβλέποντας στο συστηματικό «κτίσιμο» του παιχνιδιού με μεταφορά της μπάλας στις πτέρυγες, για τη διενέργεια σουτ με γρήγορη τελική μεταβίβαση, αποκλειστικά μετά από αλλαγές της κατεύθυνσης του παιχνιδιού και συνδυαστικό παιχνίδι.

TacticsManager_2-3-2017_15-10-54

ΣΤΟΧΟΣ: Συστηματικό «κτίσιμο» του παιχνιδιού με μεταφορά της μπάλας στις πτέρυγες, για τη διενέργεια σουτ με γρήγορη τελική μεταβίβαση, αποκλειστικά μετά από αλλαγές της κατεύθυνσης του παιχνιδιού και συνδυαστικό παιχνίδι.

  • Παίκτες: 12

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Αγωνιστικό παιχνίδι 6v4 με τοποθετημένες εστίες από περιοχή σε περιοχή γηπέδου 11v11 και σε οριοθετημένο χώρο όπως φαίνεται στο σχήμα.
Η ομάδα με τα χρώματα της Μπάγερν παρατάσσεται σε σχηματισμό 2-3-1 με βάση το 4-2-3-1 των Βαυαρών, με τους κεντρικούς μέσους τους πλάγιους επιθετικούς και τον κεντρικό επιθετικό να αποτελούν τους εξωτερικούς παίκτες της ζώνης σε μορφή πενταγώνου που σχηματίζεται και μοναδικό εσωτερικό παίκτη τον επιτελικό μέσο, ο οποίος και είναι ο μόνος που απολαμβάνει απεριόριστη ελευθερία κινήσεων αλλά και βούλησης όσον αφορά τις μεγάλες μεταβιβάσεις ως προς τις πτέρυγες.
Η αντίπαλη ομάδα παρατάσσεται σε σχηματισμό ρόμβου, στοχεύοντας στην άμυνα χώρου προσανατολισμένη στη μπάλα – επενδύοντας στην αμυντική συνοχή αλλά και τις μικρές αποστάσεις – και τη διενέργεια αντεπιθέσεων κατά τη φάση της μετάβασης από άμυνα σε επίθεση.
Το παιχνίδι ξεκινάει κάθε φορά από τον τερματοφύλακα της κόκκινης ομάδας, ο οποίος μετά από ανάταση του χεριού του κάνει σινιάλο στον επιτελικό μέσο που εκτελεί χρέη playmaker να εισέλθει ανάμεσα στους κεντρικούς αμυντικούς έτσι ώστε, να συμβάλλει στην προώθηση της μπάλας στις πτέρυγες αφού έχει προηγηθεί διάχυση της ομάδας σε όλο το γήπεδο και κίνηση ξεμαρκαρίσματος αυτής για τη βέλτιστη δυνατή υποδοχή της μπάλας.
Στη συνέχεια απαιτείται μια αλλαγή της κατεύθυνσης του παιχνιδιού μετά από 10 συνολικά επιτυχημένες μεταβιβάσεις, για την επίτευξη τέρματος μετά από ελεύθερο παιχνίδι και τη διενέργεια σουτ με γρήγορη τελική μεταβίβαση και σε υψηλό tempo.
Αν οι αμυνόμενοι καταφέρουν να αποσπάσουν τη μπάλα τότε επιδιώκουν να αντεπιτεθούν, είτε με εκμετάλλευση χώρων είτε με άμεσο παιχνίδι και μεγάλη μεταβίβαση ακριβείας για να σκοράρουν στο αντίπαλο τέρμα σε χρόνο λιγότερο των 10 δευτερολέπτων.
Σχόλιο: Όταν η αντίπαλη ομάδα είναι σε κατοχή δεν υπάρχουν περιορισμοί στις μετακινήσεις των παικτών εντός της ζώνης.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

  • Μπάγερν Μονάχου

Συνδυαστικό παιχνίδι
Ποιότητα στις μεταβιβάσεις
Συγχρονισμός πάσας – κίνησης κατά μήκος των πλευρών του πενταγώνου
Ταχύτητα ως προς τη σκέψη και την εκτέλεση
Εκτέλεση ξεμαρκαρίσματος
Προσφορά στηριγμάτων
Κινητικότητα
Επικοινωνία

  • Μπάγερν Μονάχου Β΄

Αμυντική Τακτική
Αμυντική Συνοχή
Πυκνότητα
Αλυσιδωτή αντίδραση
Κάλυψη
Ισορροπία
Εκμετάλλευση των κενών χώρων

Του Παναγιώτη Παλιούρα