Προπόνηση Ρεάλ Μαδρίτης | Rondo 5v2 με τη χρησιμοποίηση playmaker και εναλλαγές κατάστασης.

FBL-EUR-C1-JUVENTUS-REAL MADRID

Η προθέρμανση των «μερένχες» σχεδιάστηκε με βάση τις τακτικές καταστάσεις που παρουσιάστηκαν στις αναμετρήσεις της Primera Division, του Copa Del Rey και του Uefa Champions League αποσκοπώντας στην ολοκλήρωση των περισσοτέρων δυνατών επιτυχημένων μεταβιβάσεων και στην ορθή αγωνιστική συμπεριφορά κατά τις εναλλαγές κατάστασης.

18928356_1555017411199022_406169042_n

ΣΤΟΧΟΣ: Η ολοκλήρωση των περισσοτέρων δυνατών επιτυχημένων μεταβιβάσεων – βάση του κανόνα των τετραγώνων – και η ορθή αγωνιστική συμπεριφορά κατά τις εναλλαγές κατάστασης και τις μεταβάσεις.

Παίκτες: > = 7

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Οριοθετούμε χώρο διαστάσεων 10χ10 τον οποίο και διαμορφώνουμε σε τέσσερα μικρότερα τετράγωνα όπως διακρίνεται στο σχήμα. Χρησιμοποιούμε πέντε επιτιθέμενους εκ των οποίων τέσσερις εξωτερικούς και έναν εσωτερικό (playmaker) και δύο αμυνόμενους οι οποίοι βρίσκονται εντός του τετραγώνου.

Οι επιτιθέμενοι εκτός του οριοθετημένου χώρου 10χ10 πρέπει να βρίσκονται σε διαφορετικά επιμέρους τετράγωνά ( διαφορετικά ύψη ) από το τετράγωνο του εκάστοτε κατόχου της μπάλας, όπως ακριβώς αποτυπώνεται στο σχήμα και να συνεχίζουν να μετατοπίζονται συνεχώς με βάση την περιοχή που βρίσκεται η μπάλα για την καλύτερη δυνατή υποστήριξη ή/και προσφορά.

Ο επιτιθέμενος εντός του οριοθετημένου χώρου 10χ10  (playmaker) πρέπει όχι μόνο να κινείται με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρεται για να υποδεχτεί τη μπάλα στην πλάτη των αμυνόμενων κάθε φορά, αλλά πολύ περισσότερο να διασφαλίζει πως δεν βρίσκεται τοποθετημένος σε εν δυνάμει διάδρομο μεταβίβασης προς έναν εξωτερικό επιτιθέμενο μπλοκάροντας με τον τρόπο αυτό κάποια πιθανή επιτυχημένη μεταβίβαση.

Οι αμυνόμενοι απαιτείται να έχουν ορθή επικοινωνία μεταξύ τους έτσι ώστε, ο ένας να εφαρμόζει πάντα πίεση στον εκάστοτε κάτοχο της μπάλας και ο έτερος να καλύπτει, επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτό να μπλοκάρουν με τις μετατοπίσεις τους όσες το δυνατόν  περισσότερες επιλογές για τους επιτιθέμενους.

  • 10 επιτυχημένες μεταβιβάσεις τηρώντας τους κανόνες των τετραγώνων από πλευράς των επιτιθέμενων = 1 γκολ 
  • Ανάκτηση της κατοχής της μπάλας από πλευράς των αμυνόμενων και επίτευξη τέρματος εντός του διαθέσιμου χρόνου των 5 δευτερολέπτων σε μια από τις διαθέσιμες φορητές εστίες = 1 γκολ 

Σχόλιο 1: Αν χαθεί η κατοχή της μπάλας για τους επιτιθέμενους  τότε απαιτείται η άμεση εφαρμογή πίεσης από τους δύο κοντινότερους ποδοσφαιριστές, ενώ οι υπόλοιποι απαιτείται να καλύψουν εγκαίρως τους προσφερόμενους χώρους, επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτό να μπλοκάρουν με τις μετατοπίσεις τους όσες το δυνατόν  περισσότερες επιλογές των αντιπάλων.

  • Όταν επιτευχθεί η ανάκτηση της κατοχής της μπάλας απαιτείται πρωτίστως η διασφάλιση αυτής με τη μεταβίβαση σε ελεύθερο παίκτη και δευτερευόντως η επαναδημιουργία του απαιτούμενου βάθους και πλάτους.

Σχόλιο 2 : Αν διαπιστωθεί πως δεν τηρούνται οι κανόνες των τετραγώνων από τους επιτιθέμενους τότε συνίσταται η κατοχύρωση τέρματος για τον αντίπαλο και η επανατοποθέτηση των ποδοσφαιριστών με γνώμονα τη σωστή εκτέλεση.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

  • Ρεάλ Μαδρίτης Α’

Ποιότητα στις μεταβιβάσεις

Συνδυαστικό Παιχνίδι

Ταχύτητα ως προς τη σκέψη και την εκτέλεση (Αναλόγως την εκτέλεση της άσκησης θέτουμε ως περιορισμό 3 δευτερoλέπτων μάξιμουμ κατοχή μπάλας όσον αφορά τον playmaker, ενώ όμως όλοι οι υπόλοιποι παίζουν με δύο επαφές και αποκλειστικά διαγώνιες μεταβιβάσεις και ο ίδιος ελεύθερα)

Πρόβλεψη του παιχνιδιού

Προσφορά στηριγμάτων

Εφαρμογή βασικών αρχών του ρόμβου

Εκτέλεση ξεμαρκαρίσματος

Κινητικότητα

Συγχρονισμός

Επικοινωνία

Γρήγορη εναλλαγή συμπεριφοράς κατά τις εναλλαγές κατάστασης

  • Ρεάλ Μαδρίτης Β’

Εφαρμογή Πίεσης

Κάλυψη

Ισορροπία

Εκμετάλλευση των κενών χώρων

Γρήγορη εναλλαγή συμπεριφοράς κατά τις εναλλαγές κατάστασης